Strona główna » O firmie » Wydarzenia
Źródło: www.rk.pl

Wakacje ach te wakacje! - czyli jak okres wakacyjny wpływa na branżę spożywczą

Branża spożywcza obejmuje swoim zasięgiem grupę mniejszych segmentów
branżowych. Należy do niej m.in. sektor skrobiowy, mięsny, rybny, winiarski i spirytusowy.
Reprezentanci tych sektorów zgodnie podkreślają świetną kondycję
branży w ostatnim czasie i zauważalny wpływ okresu wakacyjnego na ożywienie
w poszczególnych sektorach.
Andrzej Kiełczewski – prezes zarządu PEPEES SA
W mojej ocenie branża spożywcza w Polsce jest w coraz lepszej kondycji, co cieszy takie przedsiębiorstwa jak PEPEES SA Łomża, których wyroby stanowią dla innych firm surowiec do dalszej produkcji. Zainteresowanie wyrobami sektora skrobiowego wynika z szerokiego wachlarza możliwości ich zastosowania w ponad 50 branżach przetwórczych, w największym stopniu w przemyśle spożywczym, piekarniczo-cukierniczym, mięsnym, paszowym i farmaceutycznym. Wyroby skrobiowe stanowią podstawowy składnik do produkcji ponad tysiąca wyrobów finalnych. Przychody firmy w 96% pochodzą ze sprzedaży produktów dla producentów przemysłu spożywczego, do których należą wytwórcy kisieli, budyni, zup instant, żywności wysoko przetworzonej, mieszanek funkcjonalnych, przyprawowych, polepszaczy i aromatów. Podstawowym zagrożeniem sektora skrobiowego w branży spożywczej jest uzależnienie od niektórych elementów mechanizmów polityki rolnej Unii Europejskiej, które dotyczą przede wszystkim przydziału kwot produkcyjnych skrobi. Niestety, zapotrzebowanie na produkty skrobiowe i ich pochodne jest wyższe niż przyznany limit produkcyjny i ciągle wzrasta. Należy podkreślić, że skrobia i jej pochodne mają duże znaczenie w ochronie środowiska. Takie produkty, jak opakowania, kleje itp., wytworzone z jej dodatkiem, ulegają w dużym stopniu biodegradacji, co powinno być argumentem do zwiększania aplikacji skrobi w przemysłach nieżywnościowych. Okres wakacyjny wpływa na ożywienie w branży spożywczej. Branża przygotowuje się do niego już od wczesnej wiosny. W przypadku naszej produkcji zwiększa się przede wszystkim sprzedaż hydrolizatów (glukozy, syropów skrobiowych, maltodekstryn) dla producentów lodów, napojów, przypraw oraz dań gotowych. Przemysł mięsny gromadzi spore zapasy przetworów grillowych, w których jest znaczny udział naszych produktów. Przeciętny konsument w okresie letnim korzysta przede wszystkim z uroków lata, natomiast przyrządzanie posiłków pozostawia na drugim planie. Wówczas zwiększa się spożycie żywności wysokoprzetworzonej oraz dietetycznej. Perspektywy rozwoju Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego PEPEES SA w Łomży są ściśle związane z realizacją prowadzonych od dłuższego czasu działań restrukturyzacyjnych, innowacyjnych i inwestycyjnych. Działania te mają przede wszystkim na celu zaspokojenie potrzeb klientów poprzez zapewnienie produktów najwyższej jakości, zastosowanie nowoczesnych rozwiązań logistycznych, kontynuowanie inwestycji i modernizacji działów produkcyjnych. Naszym zamierzeniem jest także rozszerzenie asortymentu wyrobów ze skrobi i jej pochodnych, poprzez wdrożenie nowoczesnych i ekologicznych technologii, racjonalne wykorzystanie aktualnego potencjału firmy i dążenie do jego zwiększenia. Dla realizacji tych celów ogromną szansę stanowią fundusze UE przeznaczone na finansowanie różnego rodzaju inwestycji.
2006-07-28 07:22 Opublikował: Szymon Janucik