SKROBIA ZIEMNIACZANA
SKROBIA ZIEMNIACZANA otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka, a następnie wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie. Skrobia jest polisacharydem pełniącym rolę materiału zapasowego roślin. Struktury krystaliczne ziarna skrobiowego są tworzone przez makrocząsteczki skrobi o budowie rozgałęzionej - amylopektynę oraz makrocząsteczki o budowie liniowej amylozę. Ponieważ amyloza i amylopektyna różnią się wieloma istotnymi cechami, dlatego proporcja, w jakiej występują w określonym rodzaju skrobi określa jej właściwości fizykochemiczne. Skrobia jest jednym z najbardziej wielofunkcyjnych surowców w przemyśle spożywczym.
W części zastosowań wykorzystuje się jej naturalne właściwości tworzenia żeli
i zagęszczania. W przemyśle spożywczym i farmacji skrobia jest stosowana do nadawania produktom odpowiedniej tekstury, wyglądu (postaci), wilgotności, konsystencji i trwałości podczas przechowywania.
ZASTOSOWANIE:
- w przemyśle mięsnym jako zagęstnik, substancja poprawiająca strukturę,
- w produkcji koncentratów spożywczych jako zagęstnik sproszkowanej żywności (sosy, zupy, budynie, kisiele), keczupów i sosów,
- w piekarnictwie jako składnik pieczywa polepszający retencję wody i opóźniający czerstwienie chleba oraz jako dodatek do wyrobów ciastkarskich,
- w przemyśle włókienniczym do klejenia przędzy, krochmalenia, farbowania, satynowania, drukowanie, apreturowania,
- w przemyśle papierniczym do klejenia masy papierniczej, satynowania
i w introligatorstwie, - w przemyśle chemicznym do wyrobu klejów, dekstryn, środków wybuchowych,
- w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji pudru dla dzieci, talków oraz do pastylkowania lekarstw.
RODZAJE SKROBI ZIEMNIACZANEJ:
OPAKOWANIA:
Skrobia ziemniaczana- papierowe worki wentylowe a’25 kg, opakowania typu big-bag lub cysterny samochodowe.
Mąka ziemniaczana - torebki papierowe a’0,5 kg i a’1 kg.
Skrobia ziemniaczana do celów farmaceutycznych - papierowe worki wentylowe a’25 kg.
2013-10-03 08:51 Opublikował: Szymon Janucik